Fini Henriques

Et navn, der uløseligt knytter sig til Aasløkke kros bygninger, er musikeren og komponisten, Fini Henriques, der havde sommerbolig her i årene op mod anden verdenskrig.

Henriques var i øvrigt nabo til sin gode ven, digteren L. C. Nielsen, der her fandt inspiration til sit endnu kendte digt, »Havet omkring Danmark« – og blandt de venner, der kom i huset hørte også komponisten Carl Nielsen – så der er ikke så lidt musik i husets historie.

På kroen som var hans sommerhus står hans piano. Men hvem var han og hvordan kan det være at hans piano står i det tidligere sommerhus, nu kroen i Aasløkke. En gave kom og en historie til. Han levede mellem 1867-1940, dansk violinist og komponist. Han blev privat uddannet som violinist og var kort tid (1892-96) ansat i Det Kongelige Kapel. Fini Henriques nød hele sin karriere stor popularitet for sin uhøjtidelige optræden og charmerende musik. Som violinist blev han sin tids betydeligste danske virtuos. Af hans mange kompositioner udmærker de bedste sig ved umiddelbarhed og stor melodiøsitet. De vigtigste er balletten Den lille Havfrue (1909) og melodramaet Vølund Smed til tekst af Holger Drachmann (1896, omarbejdet til opera 1939-40). Han skrev også kammermusik, sange og talrige småstykker, fx Myggedans og Vuggesang.